Na 18 jaar van stilzwijgen komt de Harlinger fotograaf Dick Manshande in 2008 opnieuw met een plan om de Gefechtstand "Engelsche Tuin" Commandopost Verbindingen in Harlingen weer toegankelijk te maken en er een Historisch Centrum te vestigen.


Wij zijn op zoek naar foto's van Harlingen uit de Tweede Wereldoorlog.
Heeft u materiaal uit de oorlog, dan kunnen wij dat inscannen.
Foto gezocht van bunker Zuiderhaven t.o. Cafe Bambach bij de Kleine Sluis.
Foto gezocht van bunker Eendracht kaatsterrein (Barka)


Beelden ontgraving 18 Februari 2009.

Beelden dichten bunker 4 Maart 2009.

Eigenlijk begint het verhaal op 28 maart 1990 toen de veteranen Willem van Dalen samen met Jelle Bekius, Bart Meines en Gerrit Zijlstra na langdurig aandringen bij de gemeente Harlingen het zover hadden gekregen dat op die dag de Gefechtstand in de grond van de "Engelsche Tuin" deels toegankelijk is gemaakt voor onderzoek. Ik was er op dat moment ook bij en heb daar toentertijd uitgebreid foto's van gemaakt. Er gingen zoveel verhalen de ronde zodat eigenlijk niemand echt een idee had wat er nou eigenlijk precies onder de grasmat verborgen zat. Inmiddels zij we 18 jaar verder en ben ik opnieuw geļnteresseerd geraakt door de historische achtergronden van deze bunker. In eerste instantie had ik mijn toenmalige tekeningen alleen maar op papier staan en dat waren mijn enige exemplaren. Na de bijna zoek geraakte tekeningen ben ik vorig jaar direct begonnen om ze opnieuw op de computer te tekenen.

Ik werd daarna nog enthousiaster dat ik daarop contact heb gezocht met het Nederlands Instituut Militaire Historie in Den Haag waar ik zeer waardevolle informatie ben tegen gekomen in de vorm van verschillende plattegronden van Harlingen in de oorlogsjaren in het bijzonder de "Engelsche Tuin" tekeningen. Het meest unieke wat ik heb gevonden is een handgetekende plattegrond van Harlingen waar alle bunker posities en mitrailleurstellingen op staan en alle gebouwen waar de Duitsers in verbleven. Een originele toegevoegde lijst van 102 gebouwen waar de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog in verbleven is daarbij ook heel bijzonder. Uiteindelijk ben ik nu zover om samen met een aantal enthousiaste mensen een plan te maken voor de invulling van de ruimtes in de bunker als ooit het moment komt dat de Gefechtstand definitief toegankelijk wordt gemaakt.

Mochten er mensen zijn die informatie of misschien foto’s uit die tijd hebben, dan hou ik mij zeer aanbevolen om het dossier Gefechtstand "Engelsche Tuin" zo volledig mogelijk te maken. Heeft u iets te melden mail dan naar info@gefechtstandharlingen.nl

Tekeningen van de Gefechtstand in de bodem van de Engelsche Tuin

Beelden ontgraving 18 Februari 2009

Foto's ontgraving 18 Februari 2009..
Bunker onderzoek 28 Maart 1990 Bunker onderzoek 28 Maart 1990 Engelsche Tuin 8 Februari 2009 Engelsche Tuin 13 Februari 2009